Get Adobe Flash player
Mystinen ongelma kuvagallerioissa vanhoissa Safari-selaimissa. Vaan eipä hätää, klikkaa kuvaa ja siirry safariturvalliseen galleriaan.

Mitä mitä, ongelmia selaimen kanssa? Kuvagalleriat eivät toimi? Ei hätää, klikkaa kuvaa ja siirry häröttömään tilaan.

Vuonna 1965 syntynyt Atte Paju aloitti omanlaisensa taiteen teon  vuonna 2005 itse kehittämällään tekniikalla johon hän sai idean leipätyöstään seripainajana. Paju maalaa teoksensa läpinäkyvän akryylilevyn ”takapuolelle” huonekalumaaleilla käänteisessä järjestyksessä. Ensin syntyvät ääriviivat ja sen jälkeen värit yksi kerrallaan. Paju sai ajatuksen tekniikkaansa huomatessaan, että voisi maalatakin yksi väri kerrallaan ja peittää lisää vähitellen, kuten seripainossa.

Pajun teokset alkavat aiheen luonnostelusta ja piirtelemisestä, vapaata tajunnanvirtaa soudellen. Syksyisin kun silkkipainoyrityksessä on hiljaisempi tahti, Paju maalaa työpaikkansa alakerrassa, kuunnellen samalla monipuolista musiikkia. Progea, fuusiojazzia, postrockia, vanhaa folkia, konemusiikkia ja soulia voi löytää Pajun teosten synnyn taustamusiikista. Yrityksessään Paju tekee tilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaisesti ja maalaukset ovatkin oman luovuuden henkireikä. Paju kutsuu tyyliään naiviksi surrealismiksi. Inspiraatio voi tulla missä/mistä vain, joten hän pitääkin mukanaan muistivihkoa ideoiden tallentamiseen. Jostakin tavallisesta tilanteesta voi tulla mielikuva, joka muuttuu omaan muotoonsa teoksessa.

Paju ei halua kertoa erityisiä tarinoita teoksillaan, nimiäkin niille on vaikea keksiä. Se näkyy, mitä kuvassa on. Hän pitää Salvador Dalista, Max Ernstistä, Andy Warholista, Roy Lichtensteinista ja Kalervo Palsasta.  Näiden mestareiden vaikutteita voikin halutessaan löytää Pajun töistä. Paju on kiinnostunut ”rumuuden kauneudesta” ja töistä löytyy huumoria ”groteskeista” aiheista huolimatta. Teoksissa on paljon sarjakuvamaisuutta ja populaarikulttuurin vaikutteita. Musiikki ja elokuvat, populaarikulttuurinkuvasto, jonka keskellä Paju on elänyt, tekee hänen teoksistaan hyvin tutun oloisia ainakin saman sukupolven ihmiselle.

Minna Tuuva
Maaseudun sivistysliitto

Kirjoitus on julkaistu Maahengen kustantamassa ITE kaakossa -kirjassa 2013.